Terug naar het overzicht

Nieuwbouwproject voor Vitamed, Gymna en Barthels Medical bestaande uit een magazijn, showroom, opleidingszaal en kantoren.

Vraag

Barthels Medical is de groothandel voor huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Gymna België is marktleider voor de verkoop van apparatuur en toebehoren voor kinesisten, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Vitamed is verdeler van bekende merken zoals Push® braces en Sigvaris® compressiekousen. Zij verdelen hun producten via bandagisten, medische vakhandels, apotheken en thuiszorgwinkels. De drie bedrijven met hun gemeenschappelijke missie vestigen zich nu onder één dak.

Aan ons om én hun nieuwe vestiging in te vullen én de productlijnen de aandacht te geven die ze verdienen, ieder op hun eigen unieke manier. Hierbij houden we rekening met de toekomstige uitbreidingen. Tegelijkertijd stellen we het klimaat en het energetische voorop.  

Antwoord

De stijl van het nieuwe hightech energieneutraal gebouw omschrijven we als tijdloos en modern met het oog op duurzaamheid.

Bij het binnengaan wandel je de donkergrijze balie tegemoet, deze bestaat uit naadloos composietmateriaal. De moswand op de achtergrond wordt slim gecombineerd met andere wit- en groenaccenten. Ook de vide valt meteen op en geeft een eerste indruk op het eerste verdiep.

Op de gelijkvloers vind je, naast de ontvangst- en loungezone, ook de shop-in-shop en de belevingsshowroom van Gymna en Barthels Medical. In deze grote showroom wordt vinylvloer afgewisseld met gietvloer, het gevoel van een kabinet wordt hierdoor zo goed mogelijk nagebootst. 

De behandelruimtes werden zo ingericht dat je in één oogopslag een idee vormt over hoeveel ruimte er nodig is voor een dokterspraktijk. Aan inspiratie geen te kort! Alle materialen in de showroom beschikken over een betere thermische massa en dus ook over een langere levensduur. 

Verder vind je op de gelijkvloers ook een technische hersteldienst en een ruim magazijn. Dat magazijn kan op termijn nog verder worden uitgebreid. Voor de trap naar boven hebben we gekozen voor terrazzo, gecombineerd met een zwarte trapleuning en ramen met zwart frame. De sterke lichtinval maakt de weg naar boven alleen maar indrukwekkender.

Op het eerste verdiep zijn er burelen, een opleidingszaal en grote lunchruimte voorzien. In de lunchruimte is er een uitgebreid zitgedeelte aanwezig. Hier wordt er gewerkt met tapijt zodat een goede akoestiek wordt gegarandeerd. Ook vind je op de eerste verdieping een ontspanningsruimte en wc’s met douches. Aan de andere kant van het bovenste verdiep situeren zich de burelen die uitkijken op het magazijn.

Het volledige gebouw is energieneutraal. De zonnepanelen op het dak zorgen voor voldoende energie om de jaarlijkse behoefte van het hele gebouw te dekken. Met behulp van het KNX domotica systeem worden alle elektrische elementen op basis van energie gestuurd. Dit gaat van de verlichting tot de ventilatie of verwarming. Een balansventilatie-systeem, met warmteterugwinning, garandeert een permanente luchtkwaliteit.

Een ruimte afkoelen gebeurt dan weer via de vloer of het plafond. In de zomer voeren klimaatplafonds en vloeractivering warmte af naar 13 dieptesondes in de grond. Bodemwater warmtepompen halen die warmte in de winter terug op. Het warmteverlies is dan ook verwaarloosbaar. De isolatie en luchtdichtheid van het gebouw komen overeen met de principes van een passief huis. Kortom, een CO2-neutraal gebouw met een maximaal comfort en een minimale ecologische voetafdruk.

En buiten? Daar is, naast de ruime parking, een laadpalenpark voorzien voor elektrische wagens. 

De nieuwbouw die goed is voor meer dan 3000 m², toont aan dat de energienormen van 2030 perfect haalbaar zijn. 

Voor dit bouwproject werkten we in bouwteam met een hoofdaannemer en een ingenieur technieken gespecialiseerd in energie neutraal bouwen. Vanaf de vergunning verliep de verdere uitwerking van het project in bouwteam waarbij het vooropgesteld budget en de timing van de verhuis nooit uit het oog verloren werden. 

“Architime slaagt erin om een origineel tijdloos ontwerp om te zetten in een functioneel en warm gebouw. Vooral de integratie van binnen- en buitenarchitectuur levert een grote meerwaarde op.” - Frans Cesar

Download

Laat je gegevens achter en ontvang de download in je mailbox

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.